Håndverkstradisjon i snart 100 år

Håndverks-tradisjon i snart 100 år

«Skjær pent av osten»

På eldre ostetallerkener står denne fromme oppfordringen trykt med sirlig gullskrift. Det er ikke enkelt å skjære tynt med kniv av firekilos oster, slik de gamle brunostene var.
Fra møbelsnekker til oppfinner

Thor Bjørklund (1889 – 1975) var møbelsnekker fra Lillehammer. Han hadde lenge fundert på hvordan osten kunne skjæres penere. Ideen ble til et redskap som både var snillere med osten og husholdningsbudsjettet. Ostehøvelen var så unik at han fikk den patentert i 1925. Dette ble starten på et industrieventyr og et norsk ikon som fremdeles lever i beste velgående, snart 100 år senere.

De første 75 årene av denne innholdsrike historien er dokumentert i Boken Skjær pent av osten, skrevet av Kristian Hosar og utgitt i året 2000. Produksjonen pågår fremdeles i Gudbrandsdalen og under navnet Bjørklund1925. Ostehøvlene til Thor Bjørklund skjærer den dag i dag ost i hele verden.

Ostehøvelen fra Bjørklund1925

Thor Bjørklunds første ostehøvel bestod av fire deler; blad med egg, mellomstykket og, stift. Skaftet monteres til slutt på denne klingen. Gjennom årenes løp har det vært en utvikling i hvordan de ulike delene fremstilles. Fremdeles er det de ulike bestanddelene og måten de settes sammen på som kjennetegner brukervennligheten og kvaliteten til en ostehøvel fra Bjørklund1925.

Et håndverk

Det har blitt gjort forsøk på å automatisere produksjonen av ostehøvelen. Dette har så langt ikke lykkes uten å ende opp med et helt annet produkt. Vi har derfor valgt å fortsette de manuelle arbeidsprosessene, som en videreføring og opprettholdelse av det ekte håndverket. Det er de som produserer ostehøvelen som er avgjørende for resultatet. Arven videreføres til nye generasjoner.

I dag er vi 15 medarbeidere som ivaretar tradisjonen og produserer nærmere 200 000 ostehøvler årlig. I 2025 kan vi feire 100 år med uavbrutt produksjon av det norske ikonet til Thor Bjørklund; ostehøvelen.